Csiszár Család

Családunk generációk óta kötődik a szőlőtermesztéshez, borászathoz. A szakmai fogások, fortélyok apáról-fiúra, nagyapáról-unokára szállnak. Mintegy 10 ha területen gazdálkodunk, melynek termését 2003-ig értékesítettük és csak kis hányadát dolgoztuk fel saját célra. Ekkor építettük fel saját pincészetünket, ahol korszerű technológia és a hagyományok ötvözésével állítjuk elő borainkat. Az üzem méretéből és jellegéből adódóan ”családi” vállalkozás, melynek működtetéséből a család apraja nagyja kivette a részét. Mondhatjuk, hogy manufakturális.


Id. Csiszár Péter
Ifj. Csiszár Péter

A szakmai irányítást és a fizikai munkák zömét a családfő id. Csiszár Péter végzi, aki kertészmérnök, de például mind a 10 ha metszését a mai napig saját kezűleg végzi el a téli hónapokban. A háttér munkák nagy részét ő végzi, ha kell reggeltől estig járja a szőlőt és műveli a földeket. Egy személyben szakirányító, traktoros, borász, laboros és néha vendéglátós. Elkötelezett amellett, hogy borai magas minőséget képviseljenek.

A legnagyobb fiú, ifj. Csiszár Péter fejleszti tovább a szakmai munkát. Péter kertész mérnök, továbbá szőlő és borgazdálkodási szakmérnök. Szakmailag szintén elhivatott, hogy a borászatuk a hagyományos eljárás mellett a reduktív borkészítési eljárással készítse borait. Mindezt annak érdekében, hogy a bor elsődlegesen megőrizze íz-, illat-, és zamatanyagait.


Mindez családi jellegű gazdálkodás, hiszen a szőlőtermesztéstől a borok palackozásáig mindent saját kezűleg végzünk, még a palackok címkézését is. Célunk, hogy a Csopaki bor hírnevének visszaállítása, hogy a ”Csopaki Rizling” újra méltó helyére kerüljön a fogyasztóknál. Azt hogy helyes úton járunk, bizonyítják a borversenyeken elért eredményeink. 2004-ben az Olaszrizlingünkkel elnyertük a Hegyközség ”Év Borosgazdája” címet. Területünk nagy része Paloznakon található, melynek ideális fekvésűek a szőlőtermesztést szempontjából, itt a termés minősége mindig jobb a csopakinál. Ezért a jelmondatunk:


“A legjobb csopaki Paloznakon terem”